De oorsprong van de naam

Rensiwez betekent vermoedelijk “doorwaadbare plaats” of “rendieroversteekplaats” en een aantal vondsten zoals graven en vuurstenen bijlen doen vermoeden dat het gebied al zeer vroeg bewoond was.

De keien van de duivel

Een stuk weg dat het landgoed doorkruist, bekend als het “duivelsplaveisel”, is een overblijfsel van een diverticulum gebouwd door Romeinse legionairs. Het verhaal gaat dat een vastgelopen karbestuurder zijn ziel aan de duivel beloofde als hij een “stoepje” onder zijn wielen kon krijgen… en het “stoepje” werd onmiddellijk gemaakt.

Een betoverend land

In de Ardennen heeft de traditie ons niet veel sprookjes over feeën gebracht, omdat de verbeelding is getroffen door de duivel, weerwolven en hekserij in het algemeen. De molen van Rensiwez staat echter op een plaats waar volgens de volksoverlevering ooit heksen en feeën kwamen.

De Vallei der Feeën

Wanneer u Rensiwez verlaat in de richting van Houffalize, ziet u boven aan de helling links een bord dat een “Sprookjesvallei” aangeeft. Dit is de vallei van een lange beek genaamd “Martin Moulin” waar feeën hun intrek hadden genomen. Er werd zonder vrees over hen gesproken, want zij waren bevallig en welwillend, maar zij werden niet vaak gezien. Men zegt dat zij geboren zijn in de nevelen van de rivier, waar de klif van Moudehan in de Ourhte valt.

De oude molen van Rensiwez

De oude molen van Rensiwez ligt in een groen keteldal onder de samenloop van de Ourthe en de Martin Moulin en is omringd door uitgestrekte bossen waar de laatste Ardense wolven ooit rondspookten. Het is een plek verborgen in het volle zicht waar de sabbat van feeën en heksen plaatsvond. Men gelooft dat de bijeenkomsten feestelijke gelegenheden waren die werden voorgezeten door de heidense god Nutto zelf. De Sabbatplaatsen werden gevreesd door de goedgelovigen en naïevelingen van die tijd.